Hoezen voor bescherming en hygiëne

Een hoes functioneert als een bescherming voor het hulpmiddel, wanneer het valt of nat wordt. Soms moet je een toestel grondig kunnen schoonmaken of ontsmetten. Hieronder vind je richtlijnen voor het kiezen van een hoes.

Aandachtspunten

 • Gespecialiseerde spraakcomputers (zie: Communiceren met tekst - toestellen; en zie: Communiceren met afbeeldingen - toestellen) zijn meestal heel robuust, draagbaar en spatwaterdicht gebouwd. Ze voldoen vaak aan medische richtlijnen (Medical Device Regulations). Deze aanpassingen komen hier niet aan bod. Voor gespecialiseerd advies hierover kun je terecht bij Modem: www.modemadvies.be/advies.
 • Ook hulpmiddelen op papier kun je duurzamer maken, door ze bijvoorbeeld te lamineren. Meer tips hierover, zie: Zelf maken van een communicatiehulpmiddel.
 • Let er bij de aankoop van een hoes heel goed op dat ze geschikt is voor jouw toestel. Het type/model van jouw toestel moet vermeld zijn op de verpakking van de hoes, zoniet past ze niet.
 • Houd bij de keuze van een toestel rekening met de beschikbaarheid van een geschikte hoes. Niet voor alle toestellen bestaat er een keuze aan hoezen. Vooral bij Android-tablets kan dit een probleem zijn. Koop daarom het toestel en de hoes bij voorkeur samen aan.
 • Het voorkomen van elk risico op glasbreuk van het scherm is helaas niet mogelijk. Een extra ‘screenprotector’ verstevigt het scherm, maar sluit glasbreuk niet helemaal uit.
 • In de regel geldt dat hoe populairder een toestel is, hoe meer hoezen er voor bestaan. Je vindt dus meer hoesjes voor smartphones dan voor tablets. Hoezen voor iPads zijn dan weer gemakkelijker te vinden dan voor Android-tablets. Voor tablets van Samsung zijn meer hoezen te vinden dan voor andere merken.

Hoezen

Het is niet zo eenvoudig om alle noodzakelijke informatie terug te vinden bij (online) verdelers. Verschillende criteria bepalen de keuze voor een hoes, zoals:

 • Mate van bescherming bij vallen
 • Mate van waterdichtheid of waterbestendigheid:
  • bij speekselvloed
  • bij regen
  • om grondig te reinigen en/of te ontsmetten
 • Bescherming bij opbergen, transport en dragen:
  • is het scherm afdekbaar?
  • is een schouderriem mogelijk?
 • Uitzicht

We beschrijven enkele veel voorkomende soorten hoezen met hun voornaamste eigenschappen:

Kinderhoezen

Verdelers gebruiken vaak een aparte categorie ‘kinderhoezen’. Kinderhoezen zijn evenwel ook geschikt voor volwassenen. Als je een neutrale kleur kiest, zien ze er niet kinderlijk uit. Het materiaal is van zacht schuimrubber, waardoor ze uitzonderlijk schokbestendig en erg licht zijn. Deze ‘kinderhoezen’ hebben meestal een handvat en ook de mogelijkheid om een schouderriem te bevestigen. Waterdichte modellen zijn, voor zover bekend, niet beschikbaar. Beschouw ze als een bijzondere variant van een ‘back cover’, die we verder bespreken.

Enkele voorbeelden:

KidsCover

iPad
Enkele Samsung tablets
Richtprijs: €30
iPad: www.kidscover.nl
Android Samsung: https://www.bol.com/nl/s/?searchtext=kids+cover

KidsCover

Big Grips Lift

Enkele modellen van iPad
Richtprijs: € 80
biggrips.com/
www.eelkeverschuur.nl
edupro.nl/html/67035.htm

big grips lift

Back Cover

Een Back Cover is een hoes waarin je de tablet volledig kunt opbergen, waardoor de hoeken en achterzijde goed beschermd zijn. Er zijn bijzonder veel varianten beschikbaar en het aanbod wijzigt voortdurend.
De sterkste en de best beschermende hoezen vind je in deze categorie terug.
Soms wordt vermeld dat de cover voldoet aan ‘militaire vereisten’. Dit kan een goede aanwijzing zijn voor robuustheid, maar het kan net zo goed louter marketing zijn.
De meest robuuste back covers zijn gemaakt in meerdere lagen van verschillende materialen.
De enkele spatwaterdichte types hebben een doorzichtige schermfolie en de verschillende poorten zijn afdekbaar met een rubbertje.
Dergelijke hoezen waarbij je het toestel helemaal kunt onderdompelen in water of in ontsmettingsvloeistof, zijn er, voor zover bekend, niet.
Hoewel merk en prijs niet de enige betrouwbare indicaties zijn, kunnen ze toch een aanwijzing zijn voor kwaliteit. Een Back Cover van goede kwaliteit kost zeker €50 tot €100. Bekende merken zijn bv. Otterbox, LifeProof, Spigen en Griffin. Deze opsomming is zeker onvolledig. Uiteraard kunnen wij in ons advies voor geen enkel aanbod of merk kwaliteitsgarantie geven.

back cover

Book Case

Het verschil met een Back Cover is dat deze types ook een flap over het scherm hebben. Hierdoor is het scherm beschermd wanneer het toestel niet wordt gebruikt.
Soms zijn de randen en de achterzijde van het toestel helemaal niet, of heel beperkt, beschermd.
Combinaties van een robuuste Back Cover en een flap voor het scherm zijn mogelijk.
Bij het wegklappen van de flap wordt het toestel vaak automatisch uit slaapstand gehaald.

book case

Back Cover met ingebouwd toetsenbord (Keyboard Case)

Bij dit type is een toetsenbord ingebouwd in de Back Cover. Een statief om de tablet recht te zetten is altijd inbegrepen, waardoor je de indruk hebt te werken met een laptop.
De grootte van het toetsenbord is aangepast aan de grootte van de tablet. De toetsen kunnen dus behoorlijk wat kleiner zijn dan bij een standaard klavier. Houd dus rekening met bestaande motorische beperkingen!

In het algemeen geldt: hoe groter de tablet, hoe groter de toetsen.
Typen op een toetsenbord gaat vlotter dan op een aanraakscherm. Het kan de snelheid van communicatie verhogen, maar dat is zeker niet altijd zo. Test het dus zeker zelf.

keyboard case

Sleeve

Een ‘sleeve’ is een tas waarin je de tablet stopt wanneer je deze niet gebruikt of meedraagt. Een sleeve biedt dus geen bescherming tijdens het gebruik.

sleeve

Waterdichte hoes

 • Dergelijke hoes heeft meestal de vorm van een stevig plastic zakje dat je waterdicht kunt afsluiten.
 • Het toestel is erg grondig te ontsmetten.
 • Om het aanraakscherm te blijven gebruiken, moet je de lucht eerst uit het hoesje wrijven vooraleer je het sluit.
 • Deze hoesjes zijn meestal zo precies passend dat het niet mogelijk is om hierin een tablet te stoppen die al in een andere hoes zit. Andersom geldt hetzelfde: eerst de tablet in een waterdichte hoes stoppen en daarna in een schokbestendige hoes, is niet mogelijk.
 • Deze hoezen beschermen niet tegen beschadiging door vallen!
 • Per stuk zijn ze meestal heel goedkoop, waardoor je het hoesje kunt vervangen wanneer het toestel van gebruiker verandert (kan nuttig zijn op bv. een dienst intensieve zorgen).
waterdichte hoes