De nagenoeg alomtegenwoordige smartphone, met geïntegreerde fotofunctie en internetconnectie met toegang tot allerlei fotodatabanken, creëert veel mogelijkheden voor wie niet meer of moeilijk kan praten en voor wie nog moeilijk kan communiceren via tekst. Er zijn evenwel ook een aantal valkuilen waarvoor je moet opletten. Vooraleer je met foto's begint te werken, neem je onderstaande informatie best door.
Het is zelden een goed idee om een volledig communicatiehulpmiddel samen te stellen uit foto’s waarop slechts één voorwerp of persoon te zien is.
Foto’s met een contextrijke visuele scène, zijn wel goed inzetbaar bij personen met ernstige moeilijkheden op gebied van taalverwerking (vb. afasie) of in andere specifieke situaties. In visual scene display (zie: Communiceren met visuele scènes) bespreken we deze visuele scènes meer in detail.
Foto’s met één voorwerp of persoon zijn bijzonder concreet: ze tonen steeds een zelfstandig naamwoord. Met foto’s is het moeilijker om abstracte begrippen te tonen zoals werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, … (zie ook: Foto's zijn niet gemakkelijker te begrijpen dan pictogrammen). Om iemand volledig zelfstandig te laten communiceren zijn werkwoorden, bijwoorden, … noodzakelijk (zie: Taal en communicatie stimuleren met kernwoordenschat en modelleren).
Soms wordt aangenomen dat een foto makkelijker te begrijpen is dan een pictogram. Dat is niet altijd het geval, want:
“Er is een veronderstelde hiërarchie in betekenisverlening, startend bij concrete verwijzers (voorwerpen) naar foto’s, grafische symbolen, lettertekens en schrift (traditionele orthografie). Hans van Balkom: ´Er is geen enkel bewijs dat dit zo is. Integendeel: de neuro- en cognitiewetenschappen tonen aan dat de complexiteit niet in de soort afbeelding zit maar in de verwerking (waarneming, patroonherkenning, associaties).”(Bron: www.stichtingmilo.nl/artikelen/is-moet-weten-oc )
Bij personen met een verworven hersenletsel is de betekenisverlening nog een stuk complexer, omdat ze erg afhankelijk kan zijn van het letsel en van de opgeslagen kennis en ervaringen van de persoon.
Rekening houdend met de vermelde valkuilen, kun je foto’s zinvol inzetten op verschillende manieren:
Goede foto's maken is niet eenvoudig. Hieronder vind je enkele vereisten voor het maken van een goede foto. Zelfs als je hihermee rekening houdt, is een goed resultaat niet vanzelfsprekend.
IceTea:
Fruit:
Banaan:
Tros bananen: