Aanwijzen vereenvoudigen en verduidelijken

Een boodschap aanwijzen op een communicatiehulpmiddel is niet altijd voor iedereen even makkelijk. Soms zijn er aanpassingen nodig om dit aanwijzen te verduidelijken of te vereenvoudigen. Aanwijzen kan met verschillende lichaamsdelen en hulpmiddelen.

We gaan hier enkel in op de manier van aanwijzen en het vereenvoudigen van aanwijzen. De communicatiehulpmiddelen zelf, vind je elders op deze website.

Aandachtspunten bij bediening door aan te wijzen

Het aanwijzen op een communicatiehulpmiddel moet niet altijd met de wijsvinger, het kan ook via andere lichaamsdelen:

Als niet onmiddellijk duidelijk is waarmee de gebruiker exact aanwijst, dan is het belangrijk om te verduidelijken hoe en met welke vinger of lichaamsdeel er wordt gewezen. Dit verduidelijken kan bijvoorbeeld met nagellak, een plakkertje, een vingerhoed, …

Maak eventueel ook gebruik van een communicatiepaspoort (zie: Communicatiepaspoort), waarin je beschrijft hoe de gebruiker precies communiceert en boodschappen aanwijst.

Communicatiehulpmiddel aanpassen voor eenvoudiger aanwijzen

Je kunt het communicatiehulpmiddel eenvoudiger maken voor aanwijzen door de verschillende boodschappen groter of kleiner te maken. Meer plaats is nodig wanneer de coördinatie moeilijk is; minder plaats is nodig wanneer het bewegingsbereik beperkt is. Je kan de grootte van een boodschap op twee manieren aanpassen:

 • Door het hulpmiddel zelf te vergroten of te verkleinen. Bij een niet-technologisch hulpmiddel wil dit zeggen dat je afdrukt op groter of kleiner formaat. Dat kan variëren van bankkaartformaat tot A3. Voor een technologisch communicatiehulpmiddel kies je dus voor een groter of kleiner scherm.
 • Het aantal boodschappen dat zichtbaar is op een pagina bepaalt ook in sterke mate de grootte van de boodschappen. In een tabel van 4 x 3 boodschappen zijn de vakjes veel groter dan bij een tabel van 10 x 10.

Aanwijzen met alledaagse voorwerpen

Potlood, Arasaac symbool

Het aanwijzen kan soms vereenvoudigd en verduidelijkt worden door gebruik te maken van een alledaags voorwerp. Je kunt bijvoorbeeld een balpen, potlood of stokje gebruiken om een boodschap (tekst, afbeelding, voorwerp) aan te duiden.

Deze voorwerpen zijn vaak onmiddellijk beschikbaar, eenvoudig en goedkoop. Als het zelf vasthouden van dit voorwerp niet mogelijk is, kun je dit voorwerp ook bevestigen met klittenband, gebruik makend van een (op maat gemaakte) spalk.

Laserpen

Een laserpen of laserpointer kun je in je hand houden om aan te wijzen, maar een laserpointer kan ook met een hoofdband worden gebruikt om via hoofdbeweging te communiceren. Op deze manier lukt communiceren met een minimale inspanning. Met de laserpen kun je de gewenste boodschap aanduiden. Dat kan een letter of zin zijn, maar ook een afbeelding of een voorwerp. Een laserpen zorgt, zelfs vanop grote afstand, voor een duidelijke, precieze aanduiding van de boodschap. Je kan er bijvoorbeeld ook iets mee aanwijzen in een openstaande kleerkast.

De meeste laserpennen hebben een klein knopje dat ingedrukt moet blijven. Dit kan je vereenvoudigen door iets strak rond de pointer te spannen (vb. kabelbinder of colsonbandje).

Gewone en zelfs krachtige laserpennen/laserpointers zijn, wanneer je ermee kortstondig in iemands ogen schijnt, niet schadelijk. Er zijn wel laserpennen in de handel die schade kunnen toebrengen, maar de meest schadelijke zijn gelukkig illegaal. Laserpennen van klasse 2 zijn onschadelijk, hogere klassen houden risico’s in. 

Hoofdband: €20
Laserpointer: €5 - €25

Foto van laserpointer

Rooster

Een rooster (toetsenrooster, vinger geleidebord) is een plaat van hout, metaal of plexiglas, met gaten ter hoogte van de plaatsen waar je moet kunnen aanwijzen. Een rooster zorgt ervoor dat je slechts één boodschap tegelijk kunt aanwijzen. Je kunt ook met bijvoorbeeld je pols steunen op het rooster, wat de coördinatie nauwkeuriger maakt.

Een rooster zorgt ervoor dat de gebruiker minder ongewilde boodschappen aanduidt, wat de communicatiesnelheid verhoogt.

Voor de meeste communicatietoestellen met aanraakscherm bestaan er roosters op maat. Ook bestaan er toetsenborden met een toetsenbordrooster, het rooster en het toetsenbord moet je samen aankopen omdat het rooster perfect moet passen over de letters van het toetsenbord.

Foto van toetsenbord met rooster

Stylussen

Een stylus is een soort pen met een speciale geleidende punt, die dient om iets gericht aan te duiden op een aanraakscherm. Maar je kunt een stylus natuurlijk ook gebruiken voor een niet-technologisch hulpmiddel.

Met een stylus kun je vaak heel nauwkeuriger aanwijzen. Er bestaan zeer veel verschillende soorten stylussen. Een bijzondere soort is een actieve stylus, die een draadloze verbinding heeft met je toestel (bv. Apple Pencil of Samsung S Pen). De belangrijkste voordelen zijn dat deze nauwkeuriger werkt en dat je tijdens het tekenen of schrijven met je hand kan steunen op het scherm. 

Sommige orthopedische bedrijven bieden (spalken met) stylussen op maat aan. Je kan een stylus ook vastklemmen tussen je tanden of op een pet of helm monteren. 

buigbare stylus

Buigbare stylus

stylusspalk

Stylusspalk

mondstok stylus

Mondstok stylus

ShapeIt OT-kit

ShapeIt OT-kit

Hulpmiddelen voor aanraakschermen

Een aanraakscherm zorgt ervoor dat je geen aparte muis nodig hebt, maar rechtstreeks door een druk op het computerscherm een boodschap kan aantikken. Een bepaalde plek op het scherm moet gericht worden aangeduid, dit vraagt een goede coördinatie. Je bedient het scherm met de vinger of met een stylus (zie hierboven).

Ongewenst aanraken vermijden met behulp van een handschoen

Alle aanraakschermen van tablets/smartphones werken op basis van elektrische geleiding. Dit zorgt ervoor dat er geen druk nodig is op het scherm en maakt gebaren zoals swipen op het scherm mogelijk. Het gevolg van deze technologie is dat het aanraken van het scherm met een niet geleidend oppervlak zoals een stof, geen effect heeft. Hiervan kan je gebruik maken om ongewenst aanraken te voorkomen.

Gewone handschoenen worden steeds vaker voorzien van speciale vingertoppen om werken op een aanraakscherm mogelijk te maken. Je kunt zulke handschoenen in de gewone winkel kopen.

Een probleem met handschoenen is natuurlijk de warmte. Ga eventueel op zoek naar dunnere, katoenen handschoenen en knip daarvan de vingertoppen af. Let er bij dunnere handschoenen wel op dat ze voldoende goed ‘isoleren’, probeer ze daarom even uit op je smartphone in de winkel. Wielrenners gebruiken ook handschoenen die enkel de vingers vrij laten. Deze zijn goed warmte- en vocht doorlaatbaar maar meestal wel iets prijziger.

twee foto's: gehandschoende handen typen op iPad en leren handschoen zonder vingertoppen

Toegankelijkheidsopties aanraakscherm iOS

Toestellen van Apple (iPhone, iPad) bevatten veel opties die de toegankelijkheid van het aanraakscherm kunnen verbeteren. Bij nieuwe updates komen er vaak nieuwe mogelijkheden bij. Meer informatie vind je op: www.apple.com/nl/accessibility/mobility

De meeste instellingen voor het aanraakscherm bereik je via het icoontje Instellingen (→ Algemeen) → Toegankelijkheid → Aanraken

Het aanraakscherm makkelijker bedienen: Aangepaste aanraking

Met ‘Aangepaste aanraking’ bepaal je hoe het scherm op je aanraking reageert. Wanneer je ongewild het scherm aanraakt, filtert het systeem deze aanraking zodat dat er niet meteen en onbedoeld een taak wordt uitgevoerd.

‘Aangepaste aanraking’ heeft volgende opties:

 • Vasthoudduur: wanneer je het scherm kort aanraakt, gebeurt er niets. Enkel wanneer je het even blijft aanraken wordt er getikt. De tijd is instelbaar. Dit vermijdt heel wat ongewenste aanrakingen.
 • Negeer herhaling: dit is een instelling voor mensen met een tremor. Wanneer je meerdere keren achter elkaar het scherm aanraakt, telt enkel de eerste aanraking.
 • Tikassistentie: Deze instelling zorgt voor een groter verschil tussen tikken en vegen. Met deze instelling mag je (kort) vegen, toch wordt er getikt. Afhankelijk van de gekozen optie wordt er getikt op de eerste plaats waar je het scherm aanraakt of op de laatste plaats. Swipen doe je door je vinger lang genoeg op het scherm te houden en door pas als de tijd voorbij is te bewegen.

Let op! Er liep iets mis in de vertaling van het systeem, de opties voor eerste en laatste aanraking zijn gewisseld!

Screenshot iOS aangepaste aanraking op iPhoneX

Aanraakscherm en knoppen toegankelijker maken: Assistive Touch

Deze optie zorgt ervoor dat allerhande functies van de iPad of iPhone makkelijker toegankelijk zijn via het aanraakscherm. Wanneer je deze functie activeert, verschijnt op het scherm een kleine extra toets. Door hierop te drukken kun je onder meer:

extra toets van assistive touch
 • Complexe gebaren vereenvoudigen, bijvoorbeeld:
  • Gebaren die je met twee of meer vingers moet doen, kun je dankzij Assistive Touch toch met één vinger doen.
  • Knijpen, bijvoorbeeld om in te zoomen, kun je doen door te tikken.
 • De thuisknop en volumeknoppen bedienen via het aanraakscherm.
 • Het scherm draaien
 • Het berichtencentrum openen

Je kunt ‘Assistive Touch’ vinden via:
Instellingen (→ Algemeen) → Toegankelijkheid

Assistive touch

Gebaren met vier of vijf vingers uitschakelen

Op iPad zijn enkele extra gebaren met vier of vijf vingers mogelijk (niet op iPhone.) Een voorbeeld is dat je in een app door naar links of rechts te vegen met vier vingers tegelijk kan wisselen naar een andere app die open staat. Wanneer dit ongewild gebeurt, kan dit storend en verwarrend zijn.

Via Instellingen → Multitasking en Dock → Multitasking, kun je enkele functies uitschakelen voor bijvoorbeeld ‘split view’ of gebaren met vier of vijf vingers.

Toegankelijkheidsopties aanraakscherm Android

Toestellen met Android bevatten verschillende opties die de toegankelijkheid van het aanraakscherm kunnen verbeteren. Nieuwe updates bieden vaak nieuwe mogelijkheden. Meer informatie: support.google.com/accessibility/android

De meeste instellingen voor het aanraakscherm bereik je via Instellingen → Toegankelijkheid → Interactie en behendigheid.

Android Toegankelijkheidstools (Accessibility Suite)

Een groot deel van de toegankelijkheidsopties zijn in Android beschikbaar via een speciale app, de Android Toegankelijkheidstools. Deze app van Google is over het algemeen al geïnstalleerd, maar je kunt de app ook zelf gratis installeren via Google Play. In de Google Play Store vind je nog heel wat bijkomende apps die de toegankelijkheid kunnen verbeteren. Een moeilijkheid bij Android is dat elke fabrikant zelf beslist welke opties beschikbaar zijn en dat fabrikanten hun eigen instellingen voor toegankelijkheid kunnen toevoegen. Bovendien kan de naamgeving van opties van het ene tot het andere merk en type verschillen. We baseren ons hier op de meest courante Samsung toestellen. Toch moet je ermee rekening houden dat de besproken optie mogelijk niet aanwezig is, of een andere naam heeft, op je toestel.

Snel in- en uitschakelen van instellingen voor toegankelijkheid: ‘Rechtstreekse Toegang’

Open toegankelijkheidsinstellingen door zijtoetsen tegelijk in te drukken.
Instellingen → Toegankelijkheid (→ Geavanceerde instellingen) → Rechtstreekse toegang

Aanraakscherm eenvoudiger bedienen: interactie en behendigheid

De meeste opties voor motorische bediening vind je bij Android via: Instellingen → Toegankelijkheid → ‘Interactie en Behendigheid’

Hulpmenu

Het Hulpmenu is een onderdeel van de Google Accessibility Suite.

hulpmenu van de Google Accessibility Suite

Enkele belangrijke opties:

 • Recente apps, Start-scherm, Terug, Meldingenvenster
 • Volume
 • Eenvoudig pinchen (gebaar om in en uit te zoomen)
 • Schermbediening: tikken i.p.v. swipen
 • Cursor: hiermee verschijnt er een klein ‘touchpad’ in beeld en een muiscursor die je hiermee kunt bedienen

Je kunt het hulpmenu vinden via: Instellingen → Toegankelijkheid → Behendigheid en interactie

opties van het hulpmenu

‘Vertraging bij tikken en vasthouden’
of ‘Vertraging voor blijven aanraken’

Met deze optie kun je instellen hoelang je moet blijven drukken voor ‘lang aanraken’ wordt geselecteerd. ‘Lang aanraken’ heb je bijvoorbeeld nodig voor het verschuiven van icoontjes op het bureaublad.

Tikduur (vanaf Android 10)

Wanneer je het scherm kort aanraakt, gebeurt er niets. Enkel wanneer je het even blijft aanraken, wordt er getikt. De tijd is instelbaar. Dit vermijdt heel wat ongewenste aanrakingen.

Herhaalde aanrakingen negeren (vanaf Android 10)

Dit is een instelling voor mensen met een tremor. Wanneer je meerdere keren achter elkaar het scherm aanraakt, telt enkel de eerste aanraking.

Aanraakinstellingen voor Android

Het aanraakscherm gemakkelijker gebruiken via een extra app


Android: Ease Touch

De app ‘Ease Touch’ biedt meerdere bijkomende opties voor het vereenvoudigen van het aanraakscherm. Bovendien is deze ook bruikbaar bij Android versies lager dan 10.

Mode:

 • ‘Hold to accept’: zie ‘Tikduur’ hierboven
 • ‘Accept on release’: Tik bij loslaten
 • ‘Accept by time’: Tik een (instelbare) tijd na het loslaten, bij een foute aanraking, heb je dan even de tijd om opnieuw te proberen.

Scroll buttons: extra knoppen op het scherm om te scrollen.

Er is ook een menu om allerhande functies te vereenvoudigen: pinchen, swipen, zoomen, …

Prijs: €39,99/ jaar → €149,99 (voor altijd)

ease touch