Statieven en houders voor montage

Het positioneren van een hulpmiddel (bijvoorbeeld aan een bed, aan een tafel of op een rolwagen) is belangrijk om het goed te kunnen zien en te bedienen. Een goede montage zorgt er ook voor dat het toestel niet valt. Hieronder vind je een overzicht van mogelijkheden om een toestel te monteren en te positioneren.

Aandachtspunten

 • Gespecialiseerde spraakcomputers bevatten meestal al een koppelstuk voor een of meerdere uitgebreide montagesystemen. Deze montagesystemen zijn zeer robuust. De statieven kunnen door een gespecialiseerde firma volledig op maat worden samengesteld, aangepast aan de situatie (bv. in bed, op de rolwagen, op tafel, enz).
 • Voor de montage van een tablet of laptop moet je zelf creatief zoeken naar mogelijkheden en onderdelen.
 • Zodra het toestel correct is gepositioneerd, blijft het best onbeweeglijk staan. Bij sommige montagesystemen beweegt het toestel toch nog een beetje, telkens wanneer je op het aanraakscherm tikt. Dit gebeurt zeker wanneer je bewegingen minder gecontroleerd zijn en dat kan er dan voor zorgen dat communiceren onmogelijk wordt. Indien dit voorvalt tijdens een therapie sessie, is dat minder storend - de therapeut kan het toestel telkens herpositioneren.
 • Let er op dat je jezelf, bij ongecontroleerde bewegingen, geen pijn kan doen aan het montagesysteem.

Onderdelen

Een montagesysteem bestaat uit meerdere onderdelen, die niet altijd afzonderlijk worden benoemd. Als je zelf een systeem wil samenstellen, moet je zeker zijn dat je ook elk onderdeel ter beschikking hebt. Voor complexere montagesystemen en maatwerk kunnen leveranciers van gespecialiseerde spraakcomputers je bijstaan. De verschillende onderdelen zijn:

 1. Onderstel
  Bijvoorbeeld een tafelklem, een buisklem, een tafelstatief (pootjes) of een rollend onderstel dat je onder het bed kan plaatsen.
 2. Montagearm
  Deze verbindt het onderstel met het toestel. Met meerdere scharnieren kun je alles stevig vastschroeven en het toestel robuust maar flexibel positioneren.
 3. Tablethouder met koppelstuk aan de montagearm
  Een houder is een hoes of klem waarin je tablet past. Controleer of de grootte goed overeenstemt met jouw toestel. Soms kun je het koppelstuk afzonderlijk verkrijgen en het zelf bevestigen aan je tablet of de hoes van je tablet (zie: Hoezen voor bescherming en hygiëne)

Onderstel

Meestal koop je het onderstel in één geheel met de montagearm. We tonen hier ter illustratie enkele voorbeelden.

Manfrotto tafel- en buisklem

Manfrotto is een merk van statieven voor fotografie. De statieven worden sinds lang ook vaak gebruikt voor het monteren van tablets, schakelaars en andere aangepaste materialen. Deze klem kun je zeer stevig aan een tafelrand of een buis bevestigen.

Zie ook hieronder Manfrotto Variable Friction Arm.

tafelklem magic arm

ConnectIT Vario Floor Stand

Een onderstel op wieltjes kun je eenvoudig verplaatsen en onder een bed of rolwagen rijden. Het onderstel is dus flexibel inzetbaar.

us.tobiidynavox.com/products/connectit-adjustable-floor-stand-mount
hmc-nv.com/
skil.skilate.com/

Richtprijs: volgens offerte

ConnectIT Vario Floor Stand

Montagearm

Manfrotto Variable Friction Arm

Deze montagearm (ook Magic Arm) is zeer gemakkelijk te positioneren en bijzonder robuust. Met de centrale schroef zet je alle scharnieren los en vast. De montagearm moet je nog combineren met een onderstel en een tablethouder. Bedrijven gespecialiseerd in hulpmiddelen kunnen de arm, klem en houder vaak samen leveren. De Magic Arm is oorspronkelijk gemaakt om fototoestellen en camera’s te monteren.

Richtprijs: €299
Gespecialiseerde handel voor fotografie
hmc-nv.com/
skil.skilate.com/

Versies met tafelklem en tablethouder:
edupro.nl/index.html
www.inclusive.co.uk/vfa-with-inclusive-holder

magic arm

Monitorarm

Met een monitorarm kun je nagenoeg elk computerscherm op een uiterst flexibele manier positioneren. Indien je een laptop gebruikt, is het positioneren van het scherm met een monitorarm moeilijk. In dat geval kun je een tweede scherm wel vaak goed positioneren op deze manier.

Richtprijs: €40 - €300

monitorarm

Zwanenhals

Een zwanenhals is een zeer flexibele maar weinig robuuste manier om een toestel te positioneren. In een aantal gevallen is deze oplossing toch voldoende functioneel: bv. bij een licht toestel of voor een gebruiker met weinig kracht. Soms is de flexibiliteit belangrijker dan de robuustheid, bv. tijdens therapie. Voor volledig zelfstandig gebruik is de zwanenhals vaak niet robuust genoeg en gebruik je hem dus best niet.

eelkeverschuur.nl/flexzi-3
www.inclusive.co.uk/gooseneck-with-inclusive-holder

zwanenhals

Houder voor tablet met koppelstuk

Verstelbare tablethouder

In deze houder kun je elk type tablet met een schermgrootte van 10 inch vastzetten. Er bestaan meerdere modellen van dit soort houders (zie ook Ram Mount). Met deze houder zou je ook een tablet in een hoes kunnen monteren.

Richtprijs: € 102 + statief (bv. Magic Arm €299)

www.edupro.nl

verstelbare tablethouder

Volledige montagesystemen

Met volledige montagesystemen bedoelen we merken die zowel onderstel, montagearm als houder samen aanbieden.

Ram Mount montagesystemen

Ram Mount produceert en verkoopt online zeer diverse onderdelen waarmee je zelf een montagesysteem kunt samenstellen. Ram Mount is een relatief goedkoop systeem, het biedt veel flexibiliteit en is erg robuust. Het nadeel ervan is dat je zelf moet uitzoeken welke onderdelen je precies nodig hebt.

Meerdere formaten van tablets mogelijk

Richtprijs: € 100 (afhankelijk van onderdelen)

www.mountingexpert.be/nl

RAM Mount montagesystemen

DAESSY

DAESSY is een systeem dat in Vlaanderen zeer veel wordt gebruikt door gespecialiseerde firma’s voor montage van spraakcomputers op rolwagens. Het is een bijzonder robuust en tegelijk flexibel systeem. Gespecialiseerde spraakcomputers kun je meestal rechtstreeks op een DAESSY montagesysteem bevestigen. DAESSY heeft ook houders voor iPad.

Vlaamse verdelers:
http://skil.skilate.com/nl, www.hmc-nv.com

Meer informatie op: www.daessy.com, www.aacmounts.com

DAESSY statief

Bijzondere montagesystemen

Zelf gemaakt statief

Het is ook mogelijk om door een schrijnwerker of een technische dienst een zeer robuust en veilig ‘statief’ te laten maken in hout. Het statief op de afbeelding hiernaast wordt stevig vastgeklemd aan de tafel. Je kunt het statief ook afsluitbaar maken, zodat je een sleutel nodig hebt om de iPad er te kunnen uitnemen.

Bij Modem hebben we een eenvoudig bouwplan van een zelfbouw houten statief, ontworpen door de collega’s van Ganspoel. Vraag ernaar via modem@thomasmore.be.

zelf gemaakt statief

Schootkussen voor een laptop

Schootkussens bestaan in verschillende maten en vormen en van verschillende merken. Aan de onderzijde is het kussen zacht, zodat het zeer stabiel kan blijven liggen en goed aansluit op je benen of je bed. Aan de bovenzijde bevindt zich een harde plaat waarop je een laptop of tablet kunt leggen.

Richtprijs: €30 - €60

www.google.com/search?q=schootkussen+laptop

schootkussen voor een laptop