Soms is een beperking zo ingrijpend dat het niet duidelijk is, welke acties (bewegingen, geluiden, …) je gericht kunt gebruiken om te communiceren. Het is dan nodig om een zicht te krijgen op de acties die je kunt gebruiken als signaal voor communicatie. Enkele voorbeelden van acties zijn: knipperen met je ogen, een vinger optillen, je hoofd draaien, een geluid maken, …
Het noteren van alle acties die worden waargenomen, kan helpen om uiteindelijk te komen tot een lijst met betekenisvolle communicatieve signalen. Het waarnemen van bruikbare acties is vaak moeilijk. De mogelijkheden kunnen heel wisselend zijn, afhankelijk van het moment van de dag, de activiteit, de vermoeidheid, de lig- of zithouding, … In een ‘notitieboek voor communicatieve signalen’ kunnen alle betrokkenen (verpleging, familie, therapeuten, …) noteren welke bruikbare acties ze waarnemen.
In een acute situatie is het niet altijd eenvoudig om de subtiele manieren waarop de persoon met een zeer ernstige beperking communiceert op te merken. Hierbij kan een notitieboek voor communicatieve signalen helpen. Door te werken met een notitieboek voor communicatieve signalen ga je vaak ook beter letten op kleine acties.
Om te komen tot een lijst met communicatieve signalen, doorloop je best enkele stappen in het notitieboek: