Stemversterkers

Indien je stem te stil is of als het te moeilijk is om gedurende langere tijd voldoende luid te spreken, kun je gebruik maken van een stemversterker (ook wel spraakversterker genoemd). Een stemversterker is niet meer dan een microfoon met een luidspreker. Hiermee kan je het volume van je stem verhogen. Wanneer je om een andere reden dan volume onvoldoende duidelijk kunt articuleren en je dus moeilijk verstaanbaar bent, dan helpt een stemversterker niet.

Aandachtspunten

Houd er rekening mee dat er geen (of beperkte) articulatieproblemen mogen zijn. Iemand die moeilijk verstaanbaar is door een uitspraakprobleem, zal met een stemversterker moeilijk verstaanbaar blijven.

 • Elke stemversterker heeft de neiging om te gaan ‘fluiten’ bij een hoger volume. Dit komt doordat het geluid dat uit de luidspreker komt, terug terecht komt in de microfoon. Hierdoor ontstaat een lus die zichzelf versterkt. Volgende ingrepen kunnen hierbij helpen:
  • Zet het volume lager, dit is de snelste manier om het fluiten te stoppen
  • Richt de luidspreker weg van de microfoon
  • Zorg dat de luidspreker niet gericht is naar een oppervlak dat geluid weerkaatst, zoals een muur of kast
  • Vergroot de afstand tussen microfoon en luidspreker
 • De microfoon kun je op verschillende manieren dragen: met een beugel over of achter je hoofd, met een dasspeld, op statief, … Als de bijgeleverde microfoon niet volstaat, kun je een andere kopen. Dat is jammer genoeg niet altijd eenvoudig omdat niet elke microfoon bruikbaar is met elke stemversterker. Raadpleeg hiervoor best een gespecialiseerde winkel.
 • Nog enkele belangrijke kenmerken van een stemversterker die je keuze kunnen bepalen:
  • Mate van versterking is een complex gegeven, maar de hoeveelheid Watt geeft al een eerste indicatie. Wanneer je een zeer stille stem hebt, kun je vaak met een 5 Watt versterking een één op één gesprek voeren in een rustige omgeving. Wil je op een luidruchtig familiefeestje nog verstaanbaar zijn, dan kun je 50 Watt gebruiken.
  • Draagbaarheid, meeneembaarheid
  • Verbinding tussen microfoon en luidspreker: draadloos of niet
  • Type microfoon dat is bijgeleverd
  • Werkt met gewone batterijen of met een ingebouwde accu. Een toestel met accu is bij aankoop duurder, maar moet minder snel worden opgeladen. Kies bij gewone batterijen zeker voor oplaadbare batterijen omdat batterijen al na enkele uren gebruik leeg zijn.
  • Kostprijs
 • Je kunt stemversterkers kopen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in communicatiehulpmiddelen. De kostprijs voor hetzelfde toestel ligt daar soms hoger, maar zij bieden gespecialiseerde service. De meeste stemversterkers zijn goedkoper te verkrijgen bij verdelers van audioapparatuur of via webshops. De gespecialiseerde service is er dan natuurlijk niet.
 • De markt van stemversterkers is zeer wisselend. De lijst van producten die je hierbij ter illustratie vindt, kan dus zeer snel verouderen. Vraag persoonlijk advies bij www.modemadvies.be.

Compacte draagbare stemversterkers

Deze stemversterkers zijn licht en kun je dragen als een heuptasje of aan een gordel. De microfoon is meestal met een kabel verbonden met de luidspreker.

Enkele voorbeelden:

Wap-7 spraakversterker

Monacor stemversterkers: wap-5, wap-7 en wap-8

280 gr
7 Watt
Ingebouwde oplaadbare 'lithium-ion' batterijen (2 x 3,6V / 2200mAh)
Gebruiksduur: tot 30 uur
Hoofdmicrofoon (headset) met een hoge gevoeligheid
Richtprijs: tussen €275 en €300
WAP-5
WAP-8

HQ Power spraakversterker HQPA 10001

HQ Power spraakversterker HQPA 10001

265 gr
5 Watt
Accu
Gebruiksduur: 6 à 8 uur
Microfoon met beugel achter het hoofd
Richtprijs: € 56
www.velleman.eu/products/view

Draadloze microfoon met draagbare luidspreker

Met deze toestellen is een zeer sterke versterking mogelijk. Ze zijn eerder geschikt voor een luidruchtige omgeving, voor grote ruimtes of het toespreken van grote groepen (vb. sportleerkrachten in de turnzaal). Voor een één op één gesprek in een kamer zijn ze meestal te sterk. Ze zijn ook véél duurder dan voorgaande modellen.
Deze toestellen bestaan meestal uit een microfoon met (ingebouwde) zender. De luidspreker is soms draagbaar met een schouderriem maar te zwaar om continu te dragen. Een ontvanger kan ingebouwd zitten in de luidspreker of kan ook een los toestel zijn.

Er bestaan bijzonder veel varianten. Informeer je bij een speciaalzaak in audioapparatuur.

Enkele illustratieve voorbeelden:

Monacor TXA-110

Monacor TXA-110

Mipro MA-101

Mipro MA-101