Programma's automatisch opstarten

Wanneer je een desktop/laptop, tablet of smartphone gebruikt om te communiceren, dan is het belangrijk om de communicatiesoftware altijd snel ter beschikking te hebben. Het kan interessant zijn om het programma automatisch te laten opstarten bij het aanzetten van je toestel. Hierdoor hoef je niet zelf, elke keer opnieuw, het programma te openen. Dit spaart je enkele handelingen uit, je kunt meteen beginnen met communiceren.

We gaan verder in op hoe je een programma onmiddellijk opstart bij het aanzetten van je toestel.

Programma’s automatisch opstarten in Microsoft Windows 10

Er zijn verschillende manieren om in Windows 10 een programma of document automatisch te laten opstarten bij het aanzetten van je desktop/laptop.

Via de instellingen van het programma zelf

In bijna alle communicatieprogramma’s vind je in de instellingen van het programma een optie om automatisch op te starten. Vaak wordt dit zelfs al gevraagd tijdens de installatie. Raadpleeg hiervoor de handleiding van het programma zelf.

Koppeling naar het programma kopiëren naar de map ‘Opstarten’

In Windows is er een specifieke map voor het automatisch opstarten van programma’s bij het aanzetten van de desktop/laptop. Als er in deze map een snelkoppeling staat naar een programma of document, dan start dit automatisch op. Om een programma in deze map te plaatsen, zijn enkele ‘technische stappen’ nodig:

 • Selecteer de Startknop en scroll naar het programma dat je automatisch wil opstarten.
 • Klik met de rechtermuisknop op het programma, selecteer eerst “Meer” en vervolgens “Bestandslocatie openen”. Hiermee open je de locatie waar de snelkoppeling naar het programma is opgeslagen. Als er geen optie is voor Bestandslocatie openen, betekent dit dat het programma niet kan worden uitgevoerd bij het opstarten.
 • Druk terwijl de bestandslocatie geopend is op de Windows-logotoets + R, typ “shell:startup” en selecteer vervolgens OK. Hiermee open je de map Opstarten.
 • Kopieer (CTRL + C) en plak (CTRL + V) de snelkoppeling naar het programma vanuit de bestandslocatie naar de map Opstarten.

(Bron: support.microsoft.com/nl-nl/windows/een-app-toevoegen-die-automatisch-worden-uitgevoerd-bij-het-opstarten-in-windows-10)

Automatisch opstarten van programma inschakelen in de instellingen van Windows

Het kan zijn dat het automatisch opstarten van een programma ooit is uitgezet in de instellingen van Windows. Dan werken bovenstaande methodes niet. Met volgende stappen kun je dit weer activeren.

 • Selecteer eerst de Startknop en vervolgens Instellingen > Apps > Opstarten. Zorg ervoor dat elke app die je wil uitvoeren bij het opstarten is ingesteld op Aan.
 • Als je de optie Opstarten niet ziet in Instellingen, klik je met de rechtermuisknop op de Startknop , selecteer je Taakbeheer en vervolgens het tabblad Opstarten. (Als je het tabblad Opstarten niet ziet, selecteer dan Meer details.) Selecteer eerst het programma dat je wil wijzigen en vervolgens Inschakelen om het programma uit te voeren bij het opstarten, of selecteer Uitschakelen zodat het programma niet wordt uitgevoerd.

(Bron: support.microsoft.com/nl-nl/windows/wijzigen-welke-apps-automatisch-worden-uitgevoerd-bij-het-opstarten-in-windows-10)

Programma’s automatisch opstarten in Apple MacOS

Op MacOS kun je programma’s, documenten en mappen op de volgende manier automatisch laten openen wanneer je inlogt op je toestel:

 1. Kies op de Mac Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Gebruikers en groepen'.
 2. Selecteer je gebruikersaccount en klik boven in het venster op 'Inloggen'.
 3. Voer een of meerdere van de volgende stappen uit:
  • Een inlogonderdeel toevoegen: Klik op de knop met het plusteken onder de lijst met onderdelen, selecteer een document, map, programma of ander onderdeel en klik op 'Voeg toe'.
  • Een inlogonderdeel verwijderen: Selecteer de naam van het onderdeel dat je niet meer automatisch wil openen en klik op de knop met het minteken onder de lijst.
  • Een inlogonderdeel verbergen: Als je niet wil dat de vensters voor een onderdeel na het inloggen zichtbaar zijn, schakel je het aankruisvak 'Verberg' naast het onderdeel in.

(Bron: support.apple.com/nl-be/guide/mac-help)

Programma’s automatisch opstarten in iOS en Android

Op je tablet of smartphone kun je er ook voor zorgen dat een specifieke app open staat telkens wanneer je het toestel inschakelt. Indien je deze optie activeert, is de gekozen app wel de enige app waartoe je toegang hebt. De overige functies van het toestel zijn dus geblokkeerd totdat je deze instelling terug uitschakelt.

Bij iOS heet deze instelling: ‘Begeleide Toegang’. Bij Android-apparaten is deze instelling niet altijd aanwezig. De benaming verschilt ook van merk en toestel. Bij Samsung heet dit bijvoorbeeld ‘Interactiebeheer’.